I torsdags var det äntligen dags för en fisketur igen. Det visade sig bli en heldag i fiskets tecken och en naturupplevelse av rang! 07:30 träffade jag Alexander (www.topnotchfishing.se) vid hans otroligt fina Alumacraft Classic 165. Det var en kylig morgon och väl nere vid hamnen låg dimman tät. Riktigt tät. Efter att båten kommit i sjön och vi stävade ut från hamnen omkring 07:45 såg man knappt handen framför sig.

Alexanders båt är en vacker skapelse!

Dimman låg verkligen tät på väg ut mot öppet vatten.

Efter en stund när vi närmade oss mer öppet vatten kunde man dock skymta solen som på sina ställen bröt igenom dimman. Detta i kombination med vattenånga som sakta steg från sjön gav ett minne jag sent kommer att glömma. Längre ut på öppet vatten låg sjön helt blank. Det var sannerligen en mäktig upplevelse att beskåda och nu skulle vi snart blöta ned våra beten i hopp om att storgäddan var på humör.

Vilken morgon och vilken dag som väntade!

Det var svårt att se sig mätt på naturupplevelser denna morgon.

Snart anslöt Mogge och Oskar i egen båt.  Tillsammans började vi fiska av en plats vi trodde på. Det dröjde inte förrän man såg och hörde att grabbarna i andra båten minsann fick upp en gädda och pressen började förstås öka. När skulle vi få vår första? Det visade sig att det skulle dröja. Ännu en fisk beskådade den andra båtens insida och efter en stunds fortsatt hamrande på platsen insåg vi att det började bli lunchdags. Tiden går fruktansvärt fort när man fiskar!

Alexander fiskar i hopp om hugg.

T om jag fick plats i bild!

Mogge drog sig hemåt då han hade andra uppdrag för dagen och Oskar hoppade i vår båt. Tillsammans drog vi iväg till en plats för att käka lunch. Med Alexanders medtagna Muurikka lagades en välsmakande lunch bestående av pytt i panna med ägg. Mat smakar nog aldrig så gott som när man är ute på fiskeäventyr.  Mätta och belåtna hoppade vi återigen i båten och stack iväg mot mer fiskesäkra platser. Nåväl, så trodde vi åtminstone.

Dags för Mogge att åka hem och Oskar flytta över till vår båt.

Det blir lite prylar i båten när man fiskar…!

Solen sken och dagen var verkligen fantastisk. Fisket inte lika fantastiskt, men vad gör väl det i gott sällskap med andra fisketokar? Nästa fisk fick faktiskt jag och det visade sig bli en ganska komisk upplevelse då jag såg gäddan smyga efter betet, smånafsa i det för att sedan suga i sig det snarare än att klippa på i normal gäddstil. Jag märkte knappt att den högg. Väl vid båten visade det sig att det var en liten snipa, men nu hade jag åtminstone fått fisk och skulle inte bli dagens FF. Puh! Det skulle förstås även tas en bild på skapelsen, men eftersom att jag inte tog ett gälgrepp på den lilla gynnaren, utan istället förlitade mig på att stackarn skulle vara lugn liggandes i mina händer under den korta tid fotosessionen skulle pågå, blev även detta en ganska komisk händelse då gäddan vackert hoppade ur mitt lösa grepp och plums ned i vattnet. Oh well…

Vänern låg lugn och blank under stora delar av dagen.

Dagen fortsatte med ett riktigt pannbensfiske på flera platser som verkligen borde hållit fisk, men som idag inte bjöd så mycket som på ett pet ens. När dagen led mot sitt slut lyckades dock Oskar återigen få upp en gädda av mindre storlek, men ändock en fisk. Det var allt. Men inte tusan är man ledsen för det. Dessa 10 timmar av idogt fiskande var en njutning precis hela tiden.

Fiske är verkligen en underbar drog.