Kategori: Fiskeprylar

The Alumaride is about to begin!

Igår var det så äntligen dags att koppla trailern till bilen och köra söderut. Närmare bestämt nästan 40 mil enkel resa till Westgear i Halmstad. Jag gillar egentligen inte att köra bil och när man dessutom först ska släpa på en tom trailer och därefter trailer OCH båt hem, ja då är man inte sådär jättetaggad när man åker hemifrån. Såvida man inte tänker på det faktum att jag inte skulle hämta vilken båt som helst förstås!

Resan ner gick bra och tog ungefär fem timmar att genomföra. Det var första gången jag besökte Westgear och där fanns mycket intressant att titta på. Min fina Escape 145 såg en smula liten ut i jämförelse med grannen intill, en 205 Tiller. Det var banne mig en enorm båt det! Efter att alla papper var skrivna, slutbetalningen swishad och båten lastad på trailern, ja då var det dags att rulla hemåt igen. Pollacks specialbyggda trailer gjorde hemresan till en dröm. Vilket underbart ekipage att susa fram på vägarna med!

DSC_1760

Båten lastad och redo att lämna Westgear och Halmstad ännu en gång!

 

IMG_20170327_194958_076

Nu står båten parkerad i garaget efter ett antal misslyckade försök att backa upp trailern och pricka in båten mellan garageväggarna. Jisses, det kändes trångt och inte blir det lättare när man dessutom måste backa upp trailern. Nåväl, det där löser sig nog på sikt. Om inte annat lär jag väl köpa en ny bredare garageport om jag inte lär mig backa 🙂

dsc_1764.jpg

Ja det är ju tydligt. Båten är bredare än hela garageporten. Kan ju vem som helst se…?

Det är en gedigen båt, det är det ingen tvekan om. Alumacraft verkar göra riktigt fina båtar och det ska bli en sann dröm att få ta ut den på en tur inom kort. Givetvis med tillhörande bloggrapport därefter!

Sportfiskemässan 2017

Just nu sitter jag i soffan och tänker tillbaka på gårdagens besök på Sportfiskemässan i Jönköping. Förra året missade jag dessvärre, vilket gjorde det än viktigare att komma dit i år. Av någon för mig outgrundlig anledning tog jag bara en enda bild och då inte ens med min egen kamera. Kanske kan orsaken stavas hänförelse av allt fiskegodis som fanns på mässan, inte vet jag. Men faktum är att det här är en mässa man bara måste besöka. Efter en lång vinter med total fisketorka är det fantastiskt härligt att få uppleva detta vårtecken och den definitiva starten på en helt ny härlig fiskesäsong!

Extra roligt var att träffa gänget på Westgear. Vi har ju bara diskuterat min nya båt via mail och telefon tidigare, men nu fick man ett ansikte på dessa trevliga grabbar. Dessutom fick man förstås möjligheten att botanisera bland deras smått fantastiska båtar som fanns att beskåda i montern. Jag fick även nöjet att sitta i Alexanders nya båt, en 165 Classic. Vilket jädra skepp! Kaptensstolen gick inte av för hackor den heller. Önskar honom ett stort nöje med nya fiskeskutan!

Svartzonker lanserade nya Betesbyggarkiosken, ser ut att kunna bli riktigt intressant om jag en dag framöver bestämmer mig för att börja leka betesbyggare. Man vet aldrig. Jag har en sjuk förmåga att nörda ner mig i det mesta…

CWC´s monter var fylld av intressanta prylar, likaså Abu visade upp en del intressanta nyheter, bland annat Robbos abborrgodis och Fränstams abborrfavoriter. Blir nog ett test av dessa godsaker i sommar.

Robbo för övrigt, han var den enda som hamnade på bild igår. Tillsammans med min Anna och Linus förstås. Märkligt nog kände Robbo igen Anna från Instagram. Men inte mig, givetvis. Oh well… Härlig kille är han i alla fall. Ja faktum är att jag tycker att nästan alla människor jag möter inom fisket är just härliga sådana. Det är som en enda stor go familj. Gillar det skarpt!

17390783_431405930530775_1582330400509931417_o

Hej då pärlan – hej nya vännen!

I fredags var det dags att säga adjö till Pärlan. Min fiskekamrat, mitt sällskap, mitt transportmedel och till delar mitt hem (nästan) under flertalet härliga turer på Värmländska vatten. Ja, jag talar om min båt. Min fina HR430 som fortsätter livet på andra sidan Vänern.  Hoppas du får det bra där nere!

IMG_20170319_113634_800

Adjö Pärlan!

Varför då sälja Pärlan? Jo, ett sådant där tillfälle som aldrig kommer igen råkade uppenbara sig för inte så länge sedan. Grumsbördige storfiskaren Alexander Pollack skulle köpa ny båt och hade därför just bytt in sin fina Alumacraft Escape 145 Tiller hos Westgear i väntan på en större och minst lika fin Alumacraft. En snabb kontakt med Alexander renderade i att han hörde med Westgear om båten fortfarande var otingad. Så var fallet och kort därefter lades handpenningen på denna vackra fiskeskuta.

Det ska bli så fantastiskt härligt att få en något längre, men viktigast av allt, bredare båt att fiska ifrån den här säsongen. Dessutom utrustad med en ny fin Minn Kota elmotor i fören, något jag saknat länge. Man tröttnar snabbt på att kasta ankare, hala upp ankare, kasta i på nytt osv osv. Jag är givetvis även sugen på att uppdatera elektroniken med nytt ekolod, men det lutar åt att jag åtminstone initialt kommer att köra vidare med min Helix 7 av första generationen. En smula jobbigt nu när man ser alla fantastiska bilder på Helix G2 med Mega, men sådant är livet. Man kan inte alltid få allt på en gång. Den tiden kommer när jag också kan sitta och förundras över fantastiska bilder från min nya uppsättning Humminbird-enheter. För just Humminbird, det lär det nog alltid bli i min båt. Fantastiska prylar!

Bild nedan är lånad från Alexanders blogg på www.topnotchfishing.se (Väl värd ett besök!). Hoppas det är okej att låna, Alexander!

DSC2641

Hej nya båten!! Visst är hon obeskrivligt vacker?

Motortrubbel och tvivelaktiga affärer

Sitter ute och funderar ikväll. En ganska härlig försommarkväll, grillen är tänd och kycklingfilén ska snart läggas på gallret. Det är mycket som har hänt på senare tid, dessvärre inte på fiskefronten. Ni ser inlägget från min senaste fisketur nedan? Det var också den sista turen jag gjorde på ganska länge. Med den motorn dessutom. Dagen efter att jag kommit hem, var jag ute en tur i garaget för att fundera kring montaget av mitt ekolod. Jag noterade då en droppe på skäddan på utombordaren. Jag insåg att det knappast kunde vara vatten. Jag öppnade motorkåpan och där inne fanns olja. Väldigt mycket olja dessutom. På en helt ny motor. Jag kontaktade säljande företaget och vi kom överens om att jag skulle torka ur all olja och följa förloppet under den stundande helgen.

DSC_0372

Det här var den plats där det läckt minst olja. Jisses…

Nåväl, helgen gick och oljan fortsatte att flöda, dock mycket mycket sakta. Blev lite fundersam och började klura lite på en del omständigheter kring mitt köp hos företaget som trots allt är en auktoriserad Suzuki-återförsäljare här i Värmland. Jag fick ingen instruktionsbok på köpet, för den ”hade någon norpat” från säljarens/ägarens kontor. Ingen servicebok heller, för han brukade inte använda sådana, reggade bara allt direkt via KGK’s servicewebb. Detta gjorde att jag började titta lite närmare på motorn, och vad hittade jag där? På motorblocket fanns en skylt med tillverkningsdatum. Juni 2012. Jo jag tackar jag. 4 år sedan. Saker och ting började falla på plats…

Ringde återigen upp företaget, lagom irriterad. Fick två val, att antingen få en prissänkning eller ny motor. Jag valde självfallet en ny motor. Nästan som att säljaren var fullt medveten om motorns ålder och eventuella tidigare problem med den. Det gick nämligen väldigt lätt att få en ny motor….

Säljaren fortsatte att hävda att motorblocken minsann kunde vara tillverkade både 2013 och 14 och fortfarande vara ute i handeln. Jag tvivlar allt jag. Enligt mig står det utom allt rimligt tvivel att den här motorn redan varit ute och använts och sedan reklamerats och slutligen sålts igen till mig. Till fullpris.

För min del känner jag så här. Jag fick en helt ny motor till slut och det är bevisligen en HELT ny motor. Med instruktionsbok och servicebok. Men kommer jag att serva den där jag köpte den? Knappast.

Ett skepp kommer lastat

…med en rulle Trulinoya. Eller Trulinoya-rulle. En rulle. Äh, jag fick för ett par veckor sedan ett paket från Kina. Ni vet den där lågprofilaren jag skrivit om tidigare. En rulle till det minst sagt överkomliga priset på 250 spänn måste ju bara testas. Här kommer ett par bilder från uppackningen. Sedan dess har rullen försetts med flätlina och spö. Under påsk är planen att dra några abborrar med grejerna. Om jag gör det är rullen jäkligt bra. Punkt slut. Att jag alls fångar fisk måste vara ett tecken på bra utrustning, så är det bara. Jag är mannen med otur när det gäller just fiske. Om detta finns förmodligen massor att läsa här i bloggen bara säsongen drar igång på allvar. Än så länge ligger isen kvar på 90% av mitt tänkta fiskeområde. Irriterande, men den som väntar på att fiska väntar länge som de säger.

Nåväl, första intrycket av rullen är riktigt bra faktiskt. Stora testet kommer förstås när jag väl börjar fiska med den. Uppdatering utlovas!

Vårrulle på ingång!

Äntligen! Den kinesiska multirullen som jag beskrev för någon vecka sedan har anlänt! Dags att åka förbi den lokala ICA-affären och hämta upp godbiten imorgon. Rapport kommer inom kort! Jag är lätt exalterad. Tänk om den är bra. Vilket kap!

Rulle från Kina, skräp eller kap?

Hittade en riktigt intressant tråd på Fiskesnack igår som handlade om så kallat ”Kinaskit”, dvs billiga fiskeprylar från Aliexpress, Alibaba och liknande sajter. Jag har tidigare handlat en del grejer från just Kina, dock inte något fiskerelaterat ännu. Kvaliteten på det jag köpt har varit varierande, men klart är att om man hittar rätt produkt och rätt säljare, då kan man spara en bra slant på att handla kinesiskt. Det är ju trots allt där nästan allting görs ändå. Jag vet att jag förmodligen riskerar att svära i kyrkan en smula nu, och jag kan riktigt höra hur det muttras att jag minsann borde stödja riktiga fiskebutiker, märken osv. Jag håller faktiskt med. Tro mig, jag gör verkligen det. I dagsläget är jag däremot ny på det här med multirullar. Jag har köpt min första Ambassadeur inkl. spö från Söder Sportfiske. När jag ändå handlade där, såg jag även till att fylla på mitt lager med jiggar, Buster Jerk i olika kulörer, Herky Jerky, ny digitalvåg och mycket mer. Så nog stödjer jag svenska butiker och handlare. Även min lokala fiskebutik förstås, men de har av någon anledning valt att inte handla med Abu Garcia. Inte CWC heller så vitt jag kunnat se.

Här däremot, handlar det om att jag även skulle vilja prova på det här med lågprofilare. Jag har inte råd att köpa en riktig rulle redan nu, så jag blev helt enkelt sugen på att testa en rulle som fått riktigt bra betyg på Fiskesnack. Den kostar 300:- och för mig är det överkomligt även om den trots allt visar sig vara skräp till slut. Ja, jag har då slösat 300 spänn, men jag har åtminstone kunnat fiska med den och fått känna på hur en lågprofilsrulle ligger i handen. Återkommer med info om hur den funkar efter att jag fått hem den om 2-4 veckor sisådär. Klart är i alla fall att många fiskesnackare ger den riktigt högt betyg. Spännande. Lita på mig nu, om det visar sig att jag gillar lågprofilare, då kommer jag garanterat att nästa år införskaffa en av ett mer känt märke, inköpt från en svensk handlare. Lovar!

lprofil

Förberedelser inför säsongen

Influensan som tagit ett stadigt grepp om min kropp de tre senaste veckorna vägrar fortfarande att släppa taget helt. Detta har resulterat i att jag förmodligen hostat sönder ett eller flera revben. Smärtan är påtaglig. Vad gör man då? Jo förutom att via YouTube och diverse fiskerelaterade filmer försöka få tankarna på annat håll, kom jag nu ikväll på att man kanske skulle ta tag i det där fiskeväskeprojektet jag klurat på en tid. Förr i tiden var jag en hängiven naturfotograf och målet var först och främst fågelfoto. Detta resulterade förstås precis som för vilken sportfiskare som helst, i en väldans massa utrustning. Såväl nödvändig som onödig sådan, även om man just vid köptillfället såg prylen som oumbärlig. Så var fallet när jag av någon anledning köpte två fotoryggsäckar. En medium och en large ”utifall att”. Detta sistnämnda faktum inträffade aldrig, och den största ryggsäcken har nu samlat damm i tiotalet år. Då väcktes tanken. Kan man inte göra om den till en fiskeryggsäck?

Självklart kan man det! Jag har i skrivande stund inte gjort annat än att bara packa ned en del fiskeprylar i den, men på sikt ska jag bygga diverse fack och annat smått och gott av medföljande inredning. För fotoryggor har mycket bra inredning, faktum är att fotovärlden har många smarta lösningar. Ryggsäcken har vattentäta sömmar och en väldans massa smarta fack och smålösningar. Äntligen kommer den att göra skäl för pengarna, om än för ett helt annat ändamål än vad som var tänkt då den en gång i tiden köptes.

Mer bilder kommer. Legot på bilderna är inte mitt. Nåväl, det där är inte riktigt sant. Det VAR mitt innan jag gav bort det till mina barn som nu med glädje sprider det över HELA huset och plötsligt efter över 30 år inser jag varför mamma och pappa var sådär måttligt glada när de trampade på mitt lego lite här och där i mitt barndomshem….

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén