Kategori: Allmänt

Tyst och tomt, men…

Här har det varit tyst en stund. Närmare bestämt över två års tystnad. Har jag slutat fiska? Icke. Annat har dock tagit mycket av min tid, men sakta men säkert planeras för en återkomst här till bloggen.

Tills dess – tight lines!

Hej då pärlan – hej nya vännen!

I fredags var det dags att säga adjö till Pärlan. Min fiskekamrat, mitt sällskap, mitt transportmedel och till delar mitt hem (nästan) under flertalet härliga turer på Värmländska vatten. Ja, jag talar om min båt. Min fina HR430 som fortsätter livet på andra sidan Vänern.  Hoppas du får det bra där nere!

IMG_20170319_113634_800

Adjö Pärlan!

Varför då sälja Pärlan? Jo, ett sådant där tillfälle som aldrig kommer igen råkade uppenbara sig för inte så länge sedan. Grumsbördige storfiskaren Alexander Pollack skulle köpa ny båt och hade därför just bytt in sin fina Alumacraft Escape 145 Tiller hos Westgear i väntan på en större och minst lika fin Alumacraft. En snabb kontakt med Alexander renderade i att han hörde med Westgear om båten fortfarande var otingad. Så var fallet och kort därefter lades handpenningen på denna vackra fiskeskuta.

Det ska bli så fantastiskt härligt att få en något längre, men viktigast av allt, bredare båt att fiska ifrån den här säsongen. Dessutom utrustad med en ny fin Minn Kota elmotor i fören, något jag saknat länge. Man tröttnar snabbt på att kasta ankare, hala upp ankare, kasta i på nytt osv osv. Jag är givetvis även sugen på att uppdatera elektroniken med nytt ekolod, men det lutar åt att jag åtminstone initialt kommer att köra vidare med min Helix 7 av första generationen. En smula jobbigt nu när man ser alla fantastiska bilder på Helix G2 med Mega, men sådant är livet. Man kan inte alltid få allt på en gång. Den tiden kommer när jag också kan sitta och förundras över fantastiska bilder från min nya uppsättning Humminbird-enheter. För just Humminbird, det lär det nog alltid bli i min båt. Fantastiska prylar!

Bild nedan är lånad från Alexanders blogg på www.topnotchfishing.se (Väl värd ett besök!). Hoppas det är okej att låna, Alexander!

DSC2641

Hej nya båten!! Visst är hon obeskrivligt vacker?

Omstart och fiskelängtan!

Det här höll på att bli en sådan där klassisk blogg som någon startar bara för att någon månad senare tappa suget. Kvar blir ett trasigt skal med ett magert innehåll från svunna tider. Internet svämmar ju över av sådant. Dumt att lägga ytterligare en blogg till den högen, eller hur?

Att jag inte uppdaterat bloggen på evigheter beror inte på avsaknad av intresse för fiske eller bloggande för den delen. Absolut inte. Däremot har jobb, familj och andra åtaganden tagit väldigt mycket tid senaste året. Jag har tvingats till många förändringar i livsbilden för att återigen kunna hitta mig själv och jag tror banne mig att jag är på väg att lyckas. 2017 ska bli ett bra fiskeår och ett år där jag tar hand om mig själv och min familj igen. En omstart av såväl blogg som mig själv således, och det känns riktigt riktigt bra.

Min fiskelängtan är just nu enorm. Isen ligger kvar till stora delar på närmaste sjön och jag får vackert vänta på min tur. Under tiden går datorn varm med YouTube-filmer om allt från fisketävlingar till diverse knep och knåp. Snart så…!

Skamligt!

Ja, det är precis vad det är. Skamligt. Att inte kunna uppdatera bloggen en enda gång under sommaren, när fisket för min del varit som bäst, det är verkligen oförsvarligt. Förklaringen ligger, hör och häpna, i det faktum att jag i juli knäckte koden. Fiskekoden! Plötsligt började jag få fisk av aldrig sinande grad. Nåja, det blev i alla fall inte ett enda bompass för resten av säsongen. Det kallar jag lycka.

Jag återkommer inom kort med ett inlägg med bilder och berättelser från sommaren och hösten som gått. Ber om ursäkt för väntetiden, det har verkligen inte varit meningen att orsaka ett sådant glapp i blogguppdaterandet! Skamligt.

Motortrubbel och tvivelaktiga affärer

Sitter ute och funderar ikväll. En ganska härlig försommarkväll, grillen är tänd och kycklingfilén ska snart läggas på gallret. Det är mycket som har hänt på senare tid, dessvärre inte på fiskefronten. Ni ser inlägget från min senaste fisketur nedan? Det var också den sista turen jag gjorde på ganska länge. Med den motorn dessutom. Dagen efter att jag kommit hem, var jag ute en tur i garaget för att fundera kring montaget av mitt ekolod. Jag noterade då en droppe på skäddan på utombordaren. Jag insåg att det knappast kunde vara vatten. Jag öppnade motorkåpan och där inne fanns olja. Väldigt mycket olja dessutom. På en helt ny motor. Jag kontaktade säljande företaget och vi kom överens om att jag skulle torka ur all olja och följa förloppet under den stundande helgen.

DSC_0372

Det här var den plats där det läckt minst olja. Jisses…

Nåväl, helgen gick och oljan fortsatte att flöda, dock mycket mycket sakta. Blev lite fundersam och började klura lite på en del omständigheter kring mitt köp hos företaget som trots allt är en auktoriserad Suzuki-återförsäljare här i Värmland. Jag fick ingen instruktionsbok på köpet, för den ”hade någon norpat” från säljarens/ägarens kontor. Ingen servicebok heller, för han brukade inte använda sådana, reggade bara allt direkt via KGK’s servicewebb. Detta gjorde att jag började titta lite närmare på motorn, och vad hittade jag där? På motorblocket fanns en skylt med tillverkningsdatum. Juni 2012. Jo jag tackar jag. 4 år sedan. Saker och ting började falla på plats…

Ringde återigen upp företaget, lagom irriterad. Fick två val, att antingen få en prissänkning eller ny motor. Jag valde självfallet en ny motor. Nästan som att säljaren var fullt medveten om motorns ålder och eventuella tidigare problem med den. Det gick nämligen väldigt lätt att få en ny motor….

Säljaren fortsatte att hävda att motorblocken minsann kunde vara tillverkade både 2013 och 14 och fortfarande vara ute i handeln. Jag tvivlar allt jag. Enligt mig står det utom allt rimligt tvivel att den här motorn redan varit ute och använts och sedan reklamerats och slutligen sålts igen till mig. Till fullpris.

För min del känner jag så här. Jag fick en helt ny motor till slut och det är bevisligen en HELT ny motor. Med instruktionsbok och servicebok. Men kommer jag att serva den där jag köpte den? Knappast.

En gröngöling föds

Greenhorn. Gröngöling. Nybörjare. Amatör. Orden är många och passar alla in på mig. En glad amatör med stor kunskapstörst. Jag har fiskat från och till sedan liten, men antalet längre fiskepauser (vi pratar då om flera år) har blivit så pass många att jag omöjligt kan titulera mig varken som fiskare eller särskilt erfaren. Antalet fångade fiskar är ärligt talat inte mycket jag kan skryta med.

Jag har dock en förmåga att fullkomligt fastna totalt när jag väl finner en hobby som passar mig. Det handlar bland annat om naturfotografering, landsvägscykling och att flyga flygplan. Just flygandet var roligt under ett antal år, men man märker till slut att en hobby kanske inte riktigt passar. Då man till slut inser att för mycket tid och pengar läggs på flygande trots att det inte längre är särskilt kul (av anledningar som jag säkert får anledning att återkomma till), då är det dags att göra något annat. Så plötsligt fanns ett tomrum i hobbyhyllan. Jag har tagit upp fisket mer och mer de senaste åren och inser att det nu är dags att ta det hela till nästa steg.

Det här kommer således inte att bli en blogg där du som erfaren fiskare kommer att lära dig särskilt mycket. Däremot kommer du nog att få dig ett och annat gott skratt!  För andra som liksom mig är gröngölingar med kunskapstörst, ja då kanske det kan vara intressant att följa en likasinnad, dela erfarenheter och tips med. Oavsett kunskapsgrad hoppas jag att du kommer att gilla bloggen och följa min framfart från greenhorn till, ja inte vet jag, en någorlunda okej fiskare kanske?

Härmed föds en gröngöling. Hänger du med?

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén